Novosadska „Svilara“ bila je 24.09. domaćin celodnevnoj Konferenciji u organizaciji Fondacije Novak Đoković – Dare to be original#2  ( Usudi se biti originalan#2 ). Cilj joij je promocija preduzetništva i edukacija mladih o svetskim trendovima u biznisu. Uz predavače iz inostranstva, na panelima su učestvovali i domaći uspešni preduzetnici, a u radionicama su sudionici radili praktične vežbe.

            Prvi govornik Julian Lukaszewicz kao ekspert iz biznis dizajna objasnio je da je to metod primene dizajna koji koristi set alata u rešavanju poslovnih problema. Podučio je mlade da se ne boje starta u nešto novo menjajući sebe i tražeći novo učeći iz prirode i okruženja.

KarolinaHerbut, finansijska i poslovna savetnica, uputila je posetioce na neophodnost izrade  biznis plana pre kretanja u ostvarenje svojih ideja kao i na mogućnosti kako doći do finansijskih sredstava ( apliciranjem za bespovratna sredstva, povoljne kredite za  mlade preduzetnike i sl.)

            Vojin Đorđević , uspešan poslovni čovek, kreator brenda VODAVODA, inspirativno je opisao trud i način kako se došlo do proizvođača četvrtaste PET- boce ( koja je i simbol ovog brenda) te izvora u banji Vrujci.

            Sonja Dakić, internacionalni trener NLP-a i osnivač LIVE, WORK, LOVE objasnila je novim preduzetnicima važnost istraživanja tržišta za proizvod čiju viziju imaju pred sobom, analizirati načine kako doći do kupaca, direktnim kontaktima nuditi svoj proizvod  potencijalnim kupcima.

            Igor Arih, CEO i kreativni direktor agencije ARIH smatra da komunikacija nije privilegija samo nekima. Ako smo osmislili svoj proizvod, najbolje ćemo ga plasirati na tržište potpuno otvorivši sebe kao celovitog čoveka. Prevazići svoj ego  i preći iz introvertnog u ekstrovertni govor ( od introvertnog „mi-mi-mi“ preći u ekstrovertni „vi-vi-vi“) tj. objasniti kakvu korist proizvod donosi njemu.

            Dušan Kovačević, osnivač i direktor EXIT-a, predočio je kako je, kada se ideja pretvori u delo, najteže opstati. Svaki uspešan preduzetnik, smatra on, treba se ujutro buditi sa mišlju da počinje ispočetka. Ali, takođe, ne treba kriviti sebe zbog grešaka, od njih se može puno naučiti na putu do uspeha.

Redali su se učesnici u panelima –Greta Seeger (savetnica za inovacije), Miša Lukić (Chief
Business Designer New Strategy), Miloš Milić ( Walmart ), Kristina Radovanović (Proces modernog zapošljavanj

U radionicama Srđan Plavšić naučio je posetioce kako da naprave svoju majicu ili bedž tehnikom sjajne STIVO štampe. Ivan Marković predstavio je program Human Resources, Dragana Tomić Pilipović igru TriP, Quantum zona predstavila je kapsulu u kojoj je implementirana tehnologija kvantne i preventivne medicine. Ivana Stanišić Bokić, glavna i odgovorna urednica magazina „Original“tražila je od sudionika njihove predloge koje osobe da se prikažu na naslovnice sledećih brojeva „Originala“.

            Gošća-domaćin Konferencije, Jelena Đoković ohrabrila je buduće i sadašnje mlade preduzetnike da ne trebaju imati strah od novoga i slobode koja im se pruža „samo ako otvore vrata kaveza i polete“. Smatra da niko nije žrtva, već je žrtva samo ako je to njegov izbor. Slušati i razvijati svoj UM u izgradnji boljeg života za sebe, a time i svoje okruženje. Takođe, navela je važnost zdrave ishrane kao glavnog pokretača i jačanja pozitivnih energija koje su nam potrebne, a tada će nam i Univerzum ponuditi pomoć u našem rastu i napretku.

Zaključak sagovornika je da budemo kreativni jer kreativnost je nešto što je originalno i posebno!

            Konferencija je imala veliku posećenost i opravdala je svoju organizaciju u Svilari.

Uz predstavnike Fondacije Novak Đoković, veliku pomoć u pripremanju, realizaciji i komunikaciji sa sudionicima, i ovaj put pružili su svesrdno volonteri Novosadskog volonterskog servisa.

            I na kraju dana, kiši usprkos, u 19:30 došlo je neočekivano puno naših  malih sugrađana sa roditeljima kako bi videli pozorišnu predstavu Teatra za decu iz Kine. Radost druženja bila je obostrana, a udeo nas volontera i ovde je došao do punog izražaja. Umorni, ali i zadovoljni zakazali smo svoje učešće na sledećim susretima u Svilari.

 

 

Volonterka

Mirjana Končar